GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00058

Anyagvisszanyerés használt gumiabroncsból intelligens vízsugár-technológiával

A kedvezményezett neve: HOT & COLD THERM Kft.

A fejlesztés tárgya, célja: Anyagvisszanyerés használt gumiabroncsból intelligens vízsugár-technológiával

A szerződött támogatás összege: 196 027 352 Ft

A projekt befejezési dátuma: 2021.03.31.

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

Jelen projektben megvalósuló fejlesztés célja – ezen találmányra alapozott – egy a magasnyomású vízsugár technológián alapuló, használt gumiabroncsok anyagában történő újrahasznosítására alkalmas intelligens mikro-robbantási technológiai eljárás berendezéseinek kifejlesztése és elkészítése volt, mely sikerrel valósult meg.
A projekt során a tervezett – és a fejlesztés során a tapasztalatoknak megfelelően módosított – céloknak megfelelően az alábbi speciális gépipari berendezések prototípusai kerültek megépítésre, melyek az új MBHW technológiai eljárás részeit képezik:

1) Felületleválasztó berendezések: 1db futófelületi őrlő és 1db oldalfelületi őrlő berendezés
2) 2db gumiabroncs daraboló berendezés,
3) 1db nagynyomású munkavizet előállító berendezés,
4) 1db gumiliszt szárító-osztályozó berendezés.

A kifejlesztett MBHW eljárást a fent felsorolt berendezések együttes működése eredményezi. A kifejlesztett eljárással az öko-ipar részét képező hulladék újrahasznosító ipar egyik reprezentatív tényezőjének, a használt gumiabroncs hulladékok újrahasznosíthatósága valósítható meg, általa a hulladékként igen jelentős környezeti terhelést jelentő gumi-szennyeződés gazdaságilag fontos alapanyaggá alakul. Nemcsak a hulladék tűnik el, hanem az alapanyaggá történő átalakulás miatt kevesebb természeti nyersanyagot kell igénybe venni az új gumitermékek előállításához.
A fejlesztések megvalósíthatósága érdekében a cég tiszalöki telephelyén megépült egy fejlesztő műhely és kísérleti laboratórium, mely épületben előtervezési kísérletek, fejlesztések, a technológiai sor részét képező berendezések legyártása, összeszerelése technológiai sorrá, és a tesztüzemelésvalósult meg.

A kutatás fejlesztési projekt futamideje 27 hónap volt, a projekt-megvalósítás befejezésének napja: 2021.03.31.

· a szerződött támogatás összege: 196 027 352 Ft

· vissza nem térítendő támogatás összege: 98 013 677 Ft

· a támogatás mértéke (%-ban): 55%